Univerzalna, kozmična, življenjska energija – vsaka beseda označuje pomen reiki-ja. Japonski izraz besede je rai-kei. Oba zloga se nanašata na univerzalno energijo, ki se jo poimenuje na različen načine pri različnih civilizacijah v preteklosti, sedanjosti. REI se nanaša na univerzalni aspekt celovite energije in KI je manifestacija notranjosti vsakega Bitja. Od nekdaj je veljalo in vsak posameznik na planetu zemlja v svojem nezavednem čuti, da obstaja univerzalna, življenjska, duhovna energija, ki ima zdravilne učinke na telo in duha. Reiki se izvaja s polaganjem rok, kjer terapevt, ki izvaja reiki deluje le kot prevodnik te vseprisotne univerzalne, življenjske energije. Ravno ta energija zdravi telo, um in duh. Ko reiki terapevt položi roke na telo, steče univerzalna energija po telesu prejemnika – in sicer tja, kjer jo potrebuje. Ta energija zdravi oziroma povzroči, da se aktivirajo in okrepijo samozdravilne sposobnosti telesa. Reiki lahko poteka tudi na daljavo ali ob terapiji uporablja kombinacijo z dragimi kamni in kristali. Na lastnosti te energije nikakor ne moremo vplivati in prav tako ne na način njegovega delovanja. V tej energiji biva ljubezen in modrost univerzuma, kateri se mora človek le prepustiti.

Ob zdravljenju se odpre kanal univerzalne energije, po katerem steče reiki energija in povzroči vrsto sprememb in notranjih procesov ter omogoča zvišanje vibracij fizičnega telesa, deluje ne le na fizično, temveč tudi na ostalih pet teles. Reiki energija teče skozi čakre, ki so razporejene vzdolž hrbtenice. Preko njih se pretaka življenjska energija, v primeru da ta pretok ni jasen in čist, lahko pride do telesnih in duševnih težav. Te blokade povzročajo različni zunanji (na primer vsakdanji stres in poklicno življenje) ali notranji motilci (žalost, jeza, zavist, maščevanje, strah,..). Reiki torej ne zdravi le telesne bolečine, motnje spanja, migreno, etc temveč vpliva tudi na zdravljenje karme, odpravljanje travm, mentalnih in čustvenih blokad in pomaga pri osvobajanje osebnostnih vzorcev.

Pa še malo o zgodovini… začetnik reikija je Mikao Usui, ki je ob koncu 19. stoletja na Japonskem vodil krščansko semenišče. Ta naj bi na gori Kurijami 21 dni meditiral. Zadnji dan ob zori je opazil, da se mu približuje svetlobni žarek in ko ga je dosegel, ga je nevidna sila zbila na tla. Takrat je opazil, da se na nebu izrisujejo simboli v različnih barvah. S tem naj bi Mikao Usui sprejel iniciacijo reikija. Kmalu po tem dogodku je ugotovil, da ima v svojih rokah posebno moč. Ljudem je namreč pomagal na tak način, da je položil roke na boleče mesto in bolečina se je zmanjšala ali pa celo izginila. Vendar pa se je po koncu terapije bolečina ponovno pojavila, zato jim je dr. Mikao Usui podelil iniciacijo reikija in jim povedal, da se morajo držati določenih pravil reikija. Leta 1922 se je preselil v Toki in tam ustanovil kliniko, kjer so zdravili ljudi s pomočjo reikija. Po njegovi smrti je njegovo delo nadaljeval Chujiro Hayashi, ki je ustanovil svojo kliniko. Tam se je veščin reikija naučila tudi Hawayo Takata, ki je zaslužna, da se je reiki prenesel tudi na zahod. Znotraj Šole za življenje imate tudi možnosti iniciacije v reiki terapevte.